Βιολόγος
Βιολόγος (ή γενικότερα Βιοεπιστήμονας πχ. Βιοχημικός, Βιοφυσικός, Γενετιστής, Μικροβιολόγος, Ανοσοβιολόγος, Νευροβιολόγος κλπ.) είναι ο επιστήμονας που ασχολείται επαγγελματικά με τη Βιολογία (Βιολογικές Επιστήμες, Βιοεπιστήμες, Επιστήμες Ζωής), δηλαδή, μελετά το φαινόμενο της ζωής σε επίπεδο μοριακό, κυτταρικό, ιστολογικό, οργανικό, κοινωνικό και οικολογικό. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς
Οι Βιολόγοι μπορούν να εργάζονται ως Ιδιοκτήτες-Διευθυντές Κλινικών Εργαστηρίων στην ΕΕ και στις ΗΠΑ (δημόσια ή ιδιωτικά), μετά από κατάλληλη μεταπτυχιακή ειδίκευση (πχ. MSc ή PhD στην Κλινική Βιοχημεία), ενώ στην Ελλάδα, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι Βιολόγοι μπορούν να εργάζονται σε εργαστήρια δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων (πχ. βιοχημείας), στα οποία προάγονται μέχρι και το βαθμό του Διευθυντή του εργαστηρίου.
Επίσης, οι Βιολόγοι μπορούν να εργάζονται ως ερευνητές ή μελετητές-ελεύθεροι επαγγελματίες στο αντικείμενο της Βιολογίας των φυτικών οργανισμών (Βοτανική, Γεωπονική, Φαρμακευτικά Φυτά), της Βιολογίας των ζωικών οργανισμών ( Ζωολογία, Ιχθυολογία, Θαλάσσια Βιολογία, Κτηνιατρική), της Βιολογίας του Περιβάλλοντος-Οικοσυστημάτων (Οικολογία, Οικοτοξικολογία, Διαχείριση Οικοσυστημάτων, Βιοποικιλότητα, Βιολογία Πληθυσμών, Κοινωνιοβιολογία), της Βιολογίας-Βιοχημείας των τροφίμων και στη διατροφολογία (θρέψη και μεταβολισμός φυτικών οργανισμών- ζωικών οργανισμών-ανθρώπου). Eίναι εντελώς λανθασμένες οι φήμες από ορισμένα σχολεία, forum και φροντιστήρια ότι οι Βιολόγοι στην Ελλάδα είναι αναγκασμένοι να απασχοληθούν μόνο με την εκπαίδευση ή την έρευνα.
Επαγγέλματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί ένα πτυχιούχος βιολογικών επιστημών:
Γενετιστής: Οι γενετιστές προσπαθούν να λύσουν ένα συναρπαστικό γρίφο: τι είναι τα γονίδια, πώς αντιγράφονται και μεταφέρονται, πώς αλλάζουν μέσω της μετάλλαξης και της επιλογής κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, πώς εκφράζονται για να παράγουν κύτταρα και οργανισμούς και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν αγροτικές και εκ γενετής ασθένειες. Η Γενετική είναι συστατικό ουσιαστικά κάθε τομέα της Βιολογίας, συμπεριλαμβανομένων και της εξέλιξης, της γενετικής της συμπεριφοράς, της αναπτυξιακής βιολογίας, της γενετικής πληθυσμών και της μοριακής γενετικής. Στην ιατρική, η γενετική είναι η βάση για την κατανόηση της κληρονομικότητας γενετικών ασθενειών, για την παροχή συμβουλής σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κάνουν παιδιά με γενετικά ελαττώματα και για την επιστημονική έρευνα που αναζητά την κατανόηση της μοριακής βάσης μιας γενετικής ασθένειας ώστε να οδηγηθεί στη θεραπεία της. Στη γεωργία, η γενετική είναι η βάση για την καλλιέργεια φυτών νέας εσοδείας και για την εκτροφή ζώων. Η έντονα αναπτυσσόμενη βιοτεχνολογική βιομηχανία χρησιμοποιεί τη γενετική για να παράγει μεγάλο εύρος προϊόντων, από φαρμακευτικά μέχρι μικρο-chip.