Φαρμακοποιός
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Επαγγελματικές διαδρομές
- Ημερομηνία Δημοσίευσης
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 1369
Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει τη σύνθεση, τις ιδιότητες, τις επιδράσεις και τη χρήση των φαρμάκων και τα διαθέτει στην αγορά σύμφωνα με τις ιατρικές συνταγές. Επίσης, μπορεί να ασχοληθεί με την έρευνα στον τομέα παρασκευής φαρμάκων.
Είναι υπεύθυνος για την πώληση των φαρμάκων και των φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με τις συνταγές του γιατρού. Παρέχει ταυτόχρονα συμβουλές για τη δοσολογία και το σωστό τρόπο χρήσης των φαρμάκων. Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Φαρμακευτικής είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες για τη σύνθεση, τις ιδιότητες, τις επιδράσεις και τη χρήση των φαρμάκων.
Οι δραστηριότητες του φαρμακοποιού μπορεί να ποικίλουν και να εξειδικεύονται ανάλογα με το χώρο απασχόλησής του:
Στο φαρμακείο του ο φαρμακοποιός φροντίζει την τοποθέτηση και ταξινόμηση φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και τη συντήρησή τους, ώστε να μην υποστούν αλλοιώσεις. Ένα μέρος του χρόνου του το αφιερώνει σε κάποιες γραφειοκρατικές εργασίες. Υποβάλλει καταστάσεις στα ταμεία, τηρεί καταστάσεις συνταγών, τοξικών παρασκευασμάτων, ναρκωτικών κ.λ.π.
- Ως ερευνητής ασχολείται κυρίως με την παρασκευή νέων φαρμάκων ή τη βελτίωση της σύστασης των υπαρχόντων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας συνεργάζεται με το γιατρό και το χημικό με στόχο τον εντοπισμό των αιτίων που δημιουργούν τις διάφορες παθήσεις και την ανακάλυψη δραστικών ουσιών που καταπολεμούν τα αίτια αυτό.
- Σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα διαχειρίζεται τα αποθέματα φαρμάκων και φροντίζει για την ανανέωσή τους.
- Στις φαρμακευτικές εταιρείες καθοδηγεί τους εμπορικούς αντιπροσώπους και τους ιατρικούς επισκέπτες, πραγματοποιεί απλές αναλύσεις και ελέγχει την αποτελεσματικότητα των παρασκευασμάτων.
Ο φαρμακοποιός μπορεί να παρασκευάζει και ο ίδιος ορισμένα φάρμακα ύστερα από ιατρική συνταγή ή να διαθέτει στους πελάτες του φάρμακα χωρίς συνταγή. Ακόμη, στο φαρμακείο του διαθέτει καλλυντικά ή άλλα είδη υγιεινής, ιατρικό και ορθοπεδικό υλικό.
Πολλές φορές στο πλαίσιο του επαγγέλματος του προσφέρει απλές ιατρικές υπηρεσίες, όπως μετράει την πίεση των πελατών, κάνει εμβόλιο, ή ακόμα φροντίζει απλά τραύματα.
Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων:
Όλοι οι πτυχιούχοι μπορούν ιδρύσουν το δικό τους φαρμακείο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Γιο να ανοίξει κάποιος δικό του φαρμακείο, απαιτείται είτε να αγοράσει την άδεια ενός υπάρχοντος φαρμακείου είτε ειδική άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας από την αρμόδια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Η χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου τελεί υπό ορισμένους πληθυσμιακούς περιορισμούς.
Εκτός όμως από αυτή τη δραστηριότητα μπορούν να ασχοληθούν και στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα :
- Στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
- Σε ασφαλιστικά ταμεία και Οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.ά.).
- Στα φαρμακεία των κρατικών και ιδιωτικών νοσοκομείων.
- Σε φαρμακευτικές βιομηχανικές και εμπορικές εταιρίες.
- Σε φαρμακοβιομηχανίες, ως ερευνητικό προσωπικό στους τομείς έρευνας και παραγωγής.
- Στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
- Ως επιστημονικό προσωπικό στους τομείς έρευνας και παραγωγής φαρμάκων.
- Ως ελεύθεροι επαγγελματίες να ανοίξουν δικό τους φαρμακείο. Για το σκοπό αυτό απαιτείται ειδική άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας από την αρμόδια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Η χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου από 1-1-97 τελεί υπό ορισμένους πληθυσμιακούς περιορισμούς (αρθ.2 ν.1963/91).
- Καθηγητές ΠΕ14.01 (Πτυχιούχων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και Νοσηλευτικής ) ή ΠΕ 14.10 (Ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτικής), στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εφόσον διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.