Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Επαγγελματικές διαδρομές
- Ημερομηνία Δημοσίευσης
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 1127
Διατροφολόγος ? Διαιτολόγος
Ασχολούνται με τη μελέτη του γνωστικού αντικειμένου της εφαρμογής της επιστήμης της διατροφής και της σύστασης των τροφίμων, με έμφαση στη διατήρηση και βελτίωση της ανθρώπινης υγείας μέσω της δίαιτας. Επίσης εκπαιδεύονται με όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις - βασικές και σύγχρονες - που θα τους επιτρέψουν να προσεγγίσουν πολύπλευρα και αποτελεσματικά όλα τα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο στον τομέα της διατροφής.
Οι φοιτητές-μελλοντικοί πτυχιούχοι των τμημάτων διατροφολογίας μελετούν και εκπαιδεύονται σε θέματα σύστασης, αποθήκευσης, διανομής, προδιαγραφών και νομοθεσίας τροφίμων, επίδρασης της επεξεργασίας των τροφίμων στα θρεπτικά τους συστατικά, σχέσης τροφίμων με τη συντήρηση, την ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, διατροφής και διαιτητικής του ανθρώπου κάτω από φυσιολογικές και κλινικές συνθήκες, καθώς και κάτω από ειδικές συνθήκες ή καταστάσεις.
Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων:
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι των τμημάτων Διατροφολογίας διαθέτουν τις κατάλληλες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, καθώς και τις πρακτικές δεξιότητες εφαρμογής των γνώσεων αυτών, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, σύμφωνα με το π.δ. 78/1989 (Α΄ 36) καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων της ειδικότητας.
Οι πτυχιούχοι Διατροφολόγοι έχουν ένα ευρύ πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης και μπορούν να απασχοληθούν με τα ακόλουθα αντικείμενα:
- Εξέταση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων,
- Κατάρτιση διατροφικής ετικέτας των τροφίμων,
- Συμμετοχή στην κατάρτιση προδιαγραφών παρασκευής νέων προϊόντων,
- Κατάρτιση γενικών και ειδικών διαιτολογίων και επίβλεψη της εφαρμογής τους,
- Ανάληψη της υπευθυνότητας και επίβλεψη της μαζικής παραγωγής γευμάτων.
Ειδικότερα οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να απασχοληθούν:
- Σε βιομηχανίες παιδικών τροφών, μαζικής παραγωγής γευμάτων και διαιτητικών σκευασμάτων.
- Σε βιομηχανίες τροφίμων.
- Σε υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων.
- Σε υπηρεσίες προστασίας του καταναλωτή, λαϊκή επιμόρφωση, κοινωνική πρόνοια, αθλητικούς ομίλους κτλ.
- Σε νοσοκομεία και κλινικές.
- Σε αθλητικά κέντρα.
- Σε κέντρα και Ινστιτούτα Διαιτολογίας και Αισθητικής.
- Σε κέντρα υγείας.
- Σε κέντρα ομαδικής σίτισης (ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, παιδικοί σταθμοί κ.ά.).
- Καθηγητές Ειδικότητας (ΠΕ18.36) Τεχνολόγων Διατροφής και Διαιτολογίας, στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εφόσον διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Πιστοποίηση Παιδαγωγικής & Διδακτικής Επάρκειας.
- Σε καταστήματα εμπορίας διαιτητικών τροφών.
- Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμβουλοι διατροφής.
Επίσης μπορούν να εργαστούν σε: Ξενοδοχειακές μονάδες, Κρουαζιερόπλοια, Αλυσίδες εστιατορίων, Γηροκομεία, Παιδικές κατασκηνώσεις και Κατασκηνώσεις Υπερηλίκων: Ορφανοτροφεία, Φοιτητικές Λέσχες και Εστίες, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Αθλητικές Ομάδες και Αθλητικά κέντρα, Οικοτροφεία ως υπεύθυνοι προμηθειών και για την κατάρτιση ημερήσιου ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου.